TV sistemleri
(SMATV -Satellite Master Antenna TV) merkezi uydu anten dağıtım sistemidir. Tek kablo üzerinden istenilen TV kanallarının iletilmesi için oluşturulan sisteme denir. Sistem RF ve IF olarak iki frekans aralığından oluşturulur ve bu frekanslar sistem çıkışında birleştirilerek yayınlar tek kablo üzerine bindirilmiş olur.
Sistem bileşenleri
Çanak antenler : Çanak anten uydulardan yatay ve düşey olarak gelen ve yüzeye çarpan mikrodalga frekansları odaklamaya yarayan pasif bir elemandır. Çanak antenler offset ve parabol olarak ikiye ayrılır. Günümüzde genelde kazanç ve avantajlarından dolayı offset antenler daha yaygın kullanılır.
LNB’ler : (Low Noise Block = Düşük gürültülü Blok) çanak antenlerden gelen sinyalleri en düşük gürültü seviyesi ile receiver veya dekoderlere ileten bir cihazdır. Birçok LNB çeşidi vardır. Kurulacak sisteme göre LNB seçilir.
Koaksiyel kablolar : Koaksiyel kablo radyo frekansta kullanılan bir kablo türüdür. En içte canlı hat, yani sinyali taşıyan hat vardır. Bu uç dielektrik sabiti yüksek bir yalıtkan ile çevrelenmiştir. Yalıtkanın çevresinde iletkenlerden oluşan bir örgü vardır. Bu örgü topraklanmıştır. En dışta ise koruyucu kılıf vardır. Kablonun iletkenlerden oluşan örgüsünün topraklanmış oluşu çok önemlidir. Çünkü bu sayede kablo elektromanyetik alan oluşturan cihazların yakınından etkilenmeden geçebilir. Kablolar RG59-RG6-RG11-TRUNK kablo olarak sınıflandırılır. Metrajlara göre kablo cinsleri belirlenir.
Uydu alıcılar (receiver) : Uydulardan alınan sinyalleri TV standardına (ses ve görüntü) çeviren bir cihazdır. Şifresiz kanallar için FTA, şifreli kanallar için CI (Common interface)ve HD kanallar için HD receiverler kullanılır. Seyredilecek yayın veya mevcuttaki sisteme göre receiver belirlenir.
Modülatörler : Herhangi bir video veya ses kaynağından aldığı elektriksel işaretleri RF (radyo frekans) frekansına dönüştüren bir cihazdır. SMATV sistemlerinde bu işlem için modülatörler kullanılır. Tek yan band ve çift yan band olarak ikiye ayrılır. S-VHF-UHF bandlarında (fullband) ayarlanabilirler.
SAT-IF converter : Bu sistem birçok çanak antenden seçilen (H-V) frekansları tek bir band ve frekansa ayarlayabilme imkanı sağlayan bir cihazdır. Frekans girişleri uydulardan geldiği gibi, çıkışlar ise 36-40 Mhz aralığında dizilebilir. Frekans bandından dolayı en fazla 30 frekans (transponder) ayarlanabilir. Bu yöntemle tüm kullanıcılar ayarlanan bütün frekansları farklı noktalarda ya da aynı noktada farklı receiverler kullanarak seçilen yayınları izleyebilirler.
Amplifikatörler : RF ve IF olarak elde edilen sinyalleri dağıtım sistemindeki hesaplamalara göre çıkış güçleri seçilen ve sinyallerin son noktaya iletilmesi için kullanılan cihazlardır. Kurulan sistemlere göre RF veya IF yada RF-IF (multiband) amplifikatörler kullanılır. Kablo mesafelerine göre amplifikatör kazançları belirlenir. Tüm amplifikatörler genelde güç ayarlıdır.
Dağıtım elemanları : SMATV sistemlerinde elde edilen RF-IF sinyallerini birden çok noktaya bölmek için kullanılan pasif elemanlardır. Splitter (bölücü) ve tap-fff (yan çıkışlı) olarak ikiye ayrılır. Kullanıldıkları frekans bandlarına göre çeşitleri vardır. (IF yada RF). Zayıflatma seviyeleri bölme sayısı ile orantılıdır.
IP TV Sistemleri : IP TV gelişen internet teknolojisinin ve artan bant genişliğinin bir ürünü olarak ortaya çıkmış, günümüz televizyonlarına internetin gücünü kazandıran, servis kalitesiyle ve sağladığı çeşitlilikle son kullanıcıyı heyecanlandıran, reklam ve doğrudan ticaret imkânları ile de ticari kurumları kendine çeken yeni nesil bir teknoloji halini almıştır.
IPTV ağı, dört ana bölümden oluşur. Bunlar sırasıyla, Ana görüntü sinyal ağı, çekirdek ağı, erişim ağı, son kullanıcı ağı.